De Sint-Joriskerk opent haar deuren van mei tot oktober voor een culturele en kunstzinnige zomeropening! Er is deze zomer namelijk meer te zien dan de mooie buitenkant van het imposante bouwwerk. Zo kan u het gebouw bekijken van dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur voor 1 euro (folder met uitleg inbegrepen). Kinderen t/m 12 jaar gratis. Komt u ook eens binnenkijken?

Zomerexposities mei t/m oktober

Het zomerseizoen met kunstexposities zal worden geopend met de expositie van Jip Wijngaarden van 2 mei t/m 29 juli. Na de expositie van Jip Wijngaarden zullen ook andere kunstenaars schitteren. Zo is van 31 juli tot 6 september de expositie “Tijd en Eeuwigheid” van Amersfoortse kunstenaars te zien. Marco Boer zal aquarellen van orgels in monumentale kerken exposeren van 8 september tot 20 oktober. Tegelijkertijd is er ook de fototentoonstelling “Cas Oorthuys in Amersfoort” te bewonderen. Meer informatie over de verschillende expoisities in de zomerflyer en verder op deze pagina.

> Meer informatie in zomerflyer

Kunstcollectief DIEP 31 juli t/m 6 september

Vanaf dinsdag 31 juli is de expositie TIJD EN EEUWIGHEID te bewonderen, een bijzondere expositie door vier Amersfoortse kunstenaars van het kunstenaarscollectief DIEP. De kunstenaars specialiseren zich in keramiek, houten en stenen sculpturen, schilderijen, tekeningen en inkt op papier.

 

Waar tijd en eeuwigheid elkaar raken,

het mysterie overweldigend 

of heel vanzelfsprekend is, 

zijn de vier kunstenaars van Diep

aan het werk gegaan.

 

Barbara Bläsing, sculpturen in keramiek en hout

Jan Hinfelaar, sculpturen in steen

Maarten van der Laag, schilderijen en tekeningen

Dineke Groenhof Blaauw, inkt op papier.

 

Op zaterdag 1 september houdt Onno Zijlstra, filosoof, een lezing over Tijd en eeuwigheid, het thema van de tentoonstelling van kunstenaarscollectief DIEP in de Joriskerk in Amersfoort. De lezing is in het koor van de kerk, ’s middags om 16.00 uur.

Onno Zijlstra doceerde aan de Vrije Universiteit en ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en is auteur van onder andere Wat doet die rooie vlek daar linksboven. Inleiding in de esthetica (2007), Reflecties. 25 kunstenaars, 24 filosofen (2016) en Een zekere twijfel. Inleiding in de westerse filosofie (2018).

In zijn lezing gaat Zijlstra in op het denken over beeldende kunst, tijd en eeuwigheid ten tijde van de bouw van de Sint-Joriskerk en hoe dat denken in later eeuwen, tot aan onze tijd is veranderd. Van daaruit geeft hij een toelichting op de tentoonstelling van de kunstenaars van DIEP.

> Meer informatie op de flyer voorkant

> Meer informatie op de flyer achterkant

Tijd en Eeuwigheid, DIEP

Dubbelexpositie “Terugkijken op de vooruitgang” & “Orgels in monumentale kerken”

Als afsluiting van de zomerexposities vindt er een dubbelexpositie plaats in de Sint-Joriskerk. Van zaterdag 8 september tot en met zaterdag 20 oktober zijn er twee exposities te zien.

De eerste expositie zijn foto’s van Amersfoort in de jaren 50, gemaakt door fotograaf Cas Oorthuys (1908 – 1990). Het thema is: “Terugkijken op de vooruitgang”. Meerdere foto’s van bekende en minder bekende plekken in Amersfoort uit de jaren 50 zijn te bezichtigen. Het geeft een inzicht in hoe de toekomst in Amersfoort er rond 1957 uitzag. Deze expositie i.s.m. Nederlands Fotomuseum Rotterdam en Archief Eemland. Bekijk hier de flyer.

De tweede expositie zijn de Aquarellen van Marco Boer. De aquarellen sluiten ieder aan op het thema “orgels in monumentale kerken”.

De dubbelexpositie wordt op 8 september officieel en feestelijk geopend door burgemeester Lucas Bolsius. De opening wordt muzikaal omlijst door Rien Donkersloot op het orgel. Het vindt plaats in het koor van de Sint-Joriskerk om 12:00.

Poster Cas Oorthuys